Velkommen til Dansk golfenhistories tidslinje

Scroll ned, og lad dig blive oplyst om golfens historie med fokus i Danmark.

2019
EM-guld til dansk pigespillere

Den Gyldne Golfbold blev dét år overrakt de seks danske pigespillere, som havde vundet europamesterskabet, der blev afviklet i Spanien. Pigelandsholdet bestod af: Anne Normann, Amalie Leth-Nissen, Cecilie Leth-Nissen, Natacha Høst Husted, Olivia Grønborg og Alberte Thuesen.

2016
Et kongeligt drive sendte golfkvartet til OL i Rio

Et royalt drive, leveret af HKH Kronprins Frederik, sendte en dansk golfkvartet til De Olympiske Lege i Rio i 2016. Den danske golfkvartet ved OL i Rio: Nanna Koerstz Madsen, Nicole Broch Larsen, Søren Kjeldsen og Thorbjørn Olesen. Ikke siden De Olympiske Lege i 1904 i St. Louis, USA, havde…
Read More

2005
Iben Tinning’s gyldne sæson

For den danske kvindelige professionelle golfspiller Iben Tinning blev 2005 hendes gyldne år med sejre i fem turneringer, samt Order of Merit 2005, som den første danske golfspiller nogensinde. Samme år var den 31-årige danske golfspiller også en del af det europæiske mandskab i Solheim Cup, i øvrigt for tredje…
Read More

1996
Sejr til Thomas Bjørn i Skotland
Sejr til Thomas Bjørn i Skotland

Dansk golf trådte for alvor frem i rampelyset, da den professionelle Thomas Bjørn i Skotland vandt den prestigefyldte ”Loch Lomond World Invitational”, en del af European Tour.

1991
Blandt de største idrætsforbund i Danmark

Med 48.000 medlemmer rykkede golfsporten i 1991 for første gang ind på top-10 listen over de største idrætsforbund i Danmark. Samme år satte Dansk Golf union gang i uddannelsen af ledere, dommere, trænere, greenkeepere og golfbanearkitekter.

1990
De første privatejede golfbaner

Golfsporten oplevede det år privat engagement i anlæggelsen af nye golfbaner. De første private golfbaner i Danmark, når der ses bort fra Fanø Golf-Links fra 1898, var Simon Golf A/S i Humlebæk og Hørsholm Golf A/S i Hørsholm. Begge baner blev etableret de efterfølgende år og finansieret af henholdsvis skibsreder…
Read More

1971
Et regulært golfboom i Danmark

Det år blev 15 nye klubber optaget i Dansk Golf Union, og det bragte medlemstallet op på 28 klubber med i alt ca. 7.500 spillere. Blot fem år senere var antallet af danske golfklubber nået op på 44 og antallet af golfspillere passerede 16.000. I 1970’erne var der tale om…
Read More

1969
Årets golfspiller vandt tre store sejre

Kjeld Friche, Kolding Golf Club, vandt tre store sejre dét år, og blev kåret som Årets Golfspiller i Danmark. Det indbragte ham Den Gyldne Golfbold. De tre bemærkelsesværdige sejre fik Kjeld Friche i Rungsteds Elitematch, Sct. Knuds Slagspilsturnering over 72 huller og årets danske mesterskab efter en marathonfinale, hvor han…
Read More

1967
Den Gyldne Golfbold til Nils Elsøe Jensen

Sportsjournalisternes Golf Klub var ikke i tvivl, da de skulle hædre årets største golfpræstationer, for de tilfaldt Nils Elsøe Jensen. Nils Elsøe Jensen vandt flere sejre i Elitematchen i Rungsted, det danske mesterskab i hulspil, slagspilsmatchen over 72 huller på Sct. Knuds Golfklub og han vandt alle sine singler mod…
Read More

1966
Dansk sejr i de åbne tyske mesterskaber

Ole Wiberg-Jørgensen, der fik sit gennembrud, som 16-årig i 1953 på Københavns Golf Klubs bane, vandt det år det åbne tyske golfmesterskab, der blev spillet på Hamburg-Falkenstein banen. Ole Wiberg-Jørgensen repræsenterede Danmark i 15 internationale turneringer, bl.a. VM i Rom i 1964 og de skandinaviske mesterskaber i Oslo i 1960.

1962
Herluf Hansen i slutrunde ved British Open

Herluf ”Luffe” Hansen var den første danske golfspiller, der kvalificerede sig til slutrunden i British Open, der dét år blev spillet i Troon Golf Club i Troon, Skotland. Vinder af The Opern 1962 var legendariske Arnold Palmer, USA.

1954
Fynske Golfveteraner stiftes

Fynske Golfveteraner blev stiftet i 1954 af en lille kreds ”old boys” medlemmer fra Sct. Knuds Golfklub og Odense Golfklub, på det tidspunkt de eneste golfklubber på Fyn. I dag, mere end 60 år senere, samarbejder 15 fynske golfklubber med Fynske Golfveteraner.

1953
Ungt golftalent fik sit gennembrud
Ungt golftalent fik sit gennembrud

Ole Wiberg-Jørgensen, Esbjerg Golfklub, var blot 16 år, da han overraskende vandt det danske mesterskab i golf på Københavns Golf Klubs bane. Senere kom han på det danske landshold. Han havde spillet golf siden 12 års alderen.

1947
En dansk golfvogn på markedet
En dansk golfvogn på markedet

Den første – og måske eneste – danskproducerede golfvogn så dagens lys i 1947. Danmarks Golfmuseum på Munkebjerg Hotel ved Vejle har sikret sig et eksemplar af vognen, der blev markedsført af Sportsmagasinet F.I.B. i København, der også solgte andet golfudstyr. Blandt de klubber, der investerede i golfvognen var Asserbo…
Read More

1945
Krigen havde sat sine tydelige spor
Krigen havde sat sine tydelige spor

Golfsporten kom langsomt i gang efter de fem år under tysk besættelse, der var mangel på alt, bolde, golfkøller og backs - og flere af golfbanerne var alvorligt beskadigede af de tyske troppers øvelser. Blandt de golfbaner, der var hårdest ramt var Fanø Golf-Links, der under Besættelsen havde været en…
Read More

1943
Golfbladet kommer på gaden

I januar 1943 udkom første udgave af bladet Golf. Det var ikke golfunionen, der tog initiativ til udgivelsen, men bladet var alligevel fra starten organ for Dansk Golf union. Stifterne var Verner Ammentorp, der også var bladets første ansvarshavende redaktør, Palle Palsby, Carl Scheller, Jørgen Schnack og Mogens Lind. Bladet…
Read More

1942
Landskamp mod Sverige under krigen

Under den tyske besættelse af Danmark fik et dansk landshold i 1942 udrejsetilladelse til Sverige og den første landskamp mod ”arvefjenden” blev afviklet i Båstad. Niels Benzon var kaptajn for det danske hold, der bestod af Jørgen Schnack, Jørgen de Coninck Smith, Poul Wiberg-Jørgensen, C.C. Thomsen, Carl Scheller, Peter Frigast,…
Read More

1937
Dronning Alexandrine, en habil golfspiller
Dronning Alexandrine, en habil golfspiller

Danske Dronning Alexandrine (1879-1952), som var gift med Kong Christian X af Danmark (1870-1947) var en habil golfspiller. Den daværende kronprins friede til sin tilkomne på golfbanen i Cannes, Cannes-Mandelieu Old Course; men det var ikke fordi den unge hertuginde spillede golf på det tidspunkt. Først i 50 års alderen…
Read More

1935
Far og søn prægede golfsporten gennem flere årtier

Poul og Ole Wiberg-Jørgensen fra Esbjerg, far og søn, var blandt de bedste danske golfspillere i flere årtier fra midten af 1930’erne op til midten af 1960’erne. Poul Wiberg-Jørgensens rekordliste er lang og omfatter bl.a. fire danske seniormesterskaber, to nationale og to internationale. Sønnen Ole Wiberg-Jørgensen fik sit gennembrud, som…
Read More

1931
Dansk Golf Union bliver stiftet

En række af de første danske golfklubber var medlemmer af Dansk Idræts-Forbund, som imidlertid bad dem om, at slutte sig sammen i en union. Det skete på en stiftende generalforsamling den 6. juni 1931 med fire stiftende klubber: Esbjerg Golfklub, Helsingør Golf Club, Københavns Golf KLub og Odense Golfklub. Som…
Read More

1924
Billy Keppie, skotten som lærte danskerne at spille golf
Billy Keppie, skotten som lærte danskerne at spille golf

William Tait Keppie (1905-1978) var skotten, som lærte danskerne at spille golf i 1920’erne og 1930’erne, hvor der opstod golfklubber og –baner i flere provinsbyer, bl.a. Helsingør (1927), Odense (1927), Aarhus (1931), Kolding (1933) og Rungsted (1937). I foråret 1924 blev Billy Keppie, som han blev kaldt, engageret som golftræner…
Read More

1911
Skandinavisk Golf Union

Efter dansk initiativ stiftede i 1911 Skandinavisk Golf Union, der i starten omfattede Københavns Golf Klub og de to svenske klubber i henholdsvis Falsterbo og Hovås ved Göteborg. Senere tilsluttede også golfklubberne i Stockholm, Oslo og Malmø unionen, der afgik ved en stille dø i 1929. Danske Frederik Hegel var…
Read More

1901
Første internationale golfmatch i Danmark
Agnes Luise von Kapf

Den 21-årige Agnes Luise von Kapff (1880-1969) fra Bremen vinder i august 1901, den første internationale golfmatch i Danmark, der blev afviklet på Fanø Golf-links, hvor de første golfhuller tre år tidligere var anlagt i klitterne ved Fanø Nordsøbad. Det var Frederik Christopher Otto greve Raben-Levetzau til Aalholm (1850-1933), som…
Read More

1898
Københavns Golf Klub fra 1898
Københavns Golf Klub fra 1898

En lille gruppe golfinteresserede mænd stiftede i december 1898 Københavns Golf Klub. Blandt dem var kammeradvokat Vagn Aagesen, fabrikant L. Friis, grosserer Gustav Hage, cand.merc. Folmer Hansen og bryggeriinspektør Eugen Schmidt. Sidstnævnte havde efter et ophold i England, hjembragt golfkøller og –bolde. I starten blev der spillet golf hver søndag…
Read More

Prins Carl af Danmark Spiller golf i England
Prins Carl af Danmark Spiller golf i England

Prins Carl af Danmark, den senere Kong Haakon VII af Norge (1872-1957) var gift Dronning Victorias barnebarn, Prinsesse Maud (1869-1938). Den 6. maj 1898 kunne North-Eastern Daily Gazette berette, at den danske prins og hans hustru var ankommet til Marlborough House ”for the season”, for bl.a. at spille golf med…
Read More

1883
Golf på danske slotte og herregårde
Golf på danske slotte og herregårde

I slutningen af 1800-tallet etableres små private golfbaner på en række af landets slotte og herregårde. Det var således landets adelsfamilier, som bragte golfspillet til Danmark. Blandt de første golfspillere i Danmark var Mogens Christian lensgreve Krag-Juel-Vind-Frijs (1848-1923) på Frijsenborg ved Hammel, nr. 3 fra højre på billedet, som anlagde…
Read More


Dansk Golfhistorisk Selskab står bag samlingerne, der udgør Danmarks Golfmuseum.

Formålet er, at udbrede kendskabet til golfsportens danske historie i et internationalt perspektiv.

I mere end 25 år, havde samlingerne til huse på Munkebjerg Hotel ved vejle, men det er slut nu.

Hotellets ejere har siden 1995 været Golfmuseet en meget hjælpsom og imødekommende vært,

men da lokalerne i fremtiden skal tjene et andet formål, arbejder Danmarks Golfmuseum nu på at

finde nye egnede rammer til samlingerne.

Der afsøges forskellige muligheder, herunder også, om samlingerne i fremtiden skal være

tilgængelige på en anden måde end hidtil. Måske som flere mindre ”vandreudstillinger” som på

skift kan besøge landets golfklubber.

Vi vil løbende opdatere sitet her med oplysninger om fremtidige planer.

This will close in 0 seconds